WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



czwartek, 17 grudnia 2009

ŻEBERKA PIECZONE W KOCIOŁKU ŻELIWNYM

Kociołek żeliwny  wykładamy liśćmi kapusty, wrzucamy ziemniaki pokrojone na 4 części i dodajemy przyprawę do ziemniaków.  Na to kładziemy wcześniej już przyprawione żeberka.  Następnie wrzucamy pietruszkę przekrojoną na pół oraz marchewkę pokrojoną w talarki. Na to dajemy boczek i ponownie marchewkę, ziemniaki,  żeberka i cebulę . Przekładamy wszystkie składniki warstwowo aż do wykończenia zapasów posypując przyprawami i na sam koniec wykładamy wszystko ponownie boczkiem. Zalewamy litrem bulionu. Może być z kostki. Na sam wierzch kładziemy liście kapusty. Całość przykrywamy pokrywką i zakręcamy. Prażymy 1,5 godz.  Polecam zostawić żeberka na noc w lodówce przyprawione wcześniej vegetą, majerankiem i pieprzem.


- 2 kg żeberek
- 2 marchewki
- pietruszka
- por
- ziemniaki
- 0,5 kg boczku wędzonego
- cebula
- czosnek
- bulion lub dwie kostki rosołowe
- przyprawa do ziemniaków
- pieprz
- vegeta
- liście kapusty



















Te składniki w zupełności wystarczą,żeby zrobić świetne ognisko ! Gwarantuję,że goście będą zadowoleni
Jeśli chodzi o proporcje to najlepiej przygotować je według swojego uznania.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz